Podzim podle ájurvédy

 

Ájurvéda chápe zdraví jako stav rovnováhy tří dóš (mentálních a tělesných funkcí, kterým se říká vata, pitta a kapha). Nemoc naopak vzniká z nerovnováhy těchto funkcí.

Rovnováha tří dóš v našem těle a mysli (a tím pádem i naše fyzické a psychické zdraví) se velice snadno naruší, pokud naše strava a životní styl neodpovídají tomu, jakou máme konstituci, nebo různým přírodním cyklům - např. cirkadiánnímu rytmu (den/noc), ročním obdobím apod.

Naše rovnováha se snadno naruší například tím, že nenasloucháme svému tělu nebo nejsme sladění s přírodními rytmy a cykly.

Naštěstí je tu Ájurvéda se svými mocnými nástroji prevence. Rovnováhu tří dóš a s ní spojené celostní zdraví můžeme udržovat například pomocí režimů jako Dincharya (ideální denní režim) či Ritucharya (lifestyle dle ročních období).

 
 

Právě teď se nacházíme uprostřed tzv. Sharad Ritu (podzim). Během tohoto období přirozeně dochází k vyhrocení dóši jménem Pitta. Pitta je ohnivá dóša, která spaluje, vaří a přetváří. Má na starosti metabolismus a veškeré biochemické přeměny v našem těle.

Proto jsme celkově náchylnější k pittovým (zánětlivým) symptomům a onemocněním. Zhoršení zdraví tak mohou v tomto období zaznamenat ti, kdo už trpí na autoimunitní onemocnění, astma, překyselení a další trávicí obtíže, kožní vyrážky, onemocnění krve či jiné zánětlivé choroby.

Mentálně přináší vyhrocená Pitta silnější projevy vzteku, frustrace, iritace a celkového vypruzení nebo přetlaku. Zvyšují se tendence zacházet moc daleko, přepracovat se apod., což ve výsledku vede k vyhoření.

 

Strava v Sharad Ritu

Abychom udrželi Pittu v harmonii a snížili zmíněné symptomy, je potřeba se během tohoto období vyhýbat jídlu a pití, které jsou tzv. ushna (horké, vyvolávající horkost) a tikshna (ostré, pronikavé).

Všeobecně se doporučuje snížit ve stravě výrazné chutě jako pálivá, ostrá, slaná. Vyhnout se chceme octům, alkoholu, fermentovaným (kvašeným) potravinám a nápojům (tzn., všichni vážení vegan-nadšenci, taky tofu, tempeh, miso apod.), sýrům, kyselým jogurtům, pálivým kořením, zázvoru, kešu oříškům, arašídům, hořčičným semínkům a oleji, rybám atd.

Místo těchto potravin chceme zařadit víc chladivých a uklidňujících věcí - a tedy kombinaci sladké a hořké chuti. Doporučuje se basmati rýže, mléko, ghí, dýně, cukety, okurky, různé zelené saláty, ale taky kokosové mléko, voda či čerstvý kokos (pozor, sušený kokos Pittu zvyšuje!).

Do vaření můžeme přidat víc chladivých koření jako např. koriandr, fenykl, máta. Z těchto bylinek si snadno vykouzlíte i supr odpolední čajík.

 
 

Podzimní detox

Pokud v tuto chvíli cítíte symptomy zánětu nebo překyselení, Ájurvéda doporučuje báječný způsob, jak se přebytečné Pitty z těla zbavit - jednodenní půst se zeleným smoothie.

Jak na to?

  1. Vyberte si libovolný den, kdy se chcete půstu věnovat a nebude vás rušit žádná přílišná fyzická / mentální aktivita typu práce :). Pro správný efekt je důležité půstovat vědomě a dopřát si dostatek času a prostoru na odpočinek.

  2. Během tohoto dne, kdykoli ucítíte hlad, pijte pouze toto ájurvédské zelené smoothie. Nejezte nic jiného, ale pijte v průběhu dne taky dostatek vody. Sem tam můžete přidat i bylinný čaj, hlavně pokud vám bude chladno (zelené smoothie je hodně chladivé, což na Pittu chceme, ale nechceme to přehnat).

  3. Nehrňte se do žádné přílišné aktivity. Odpočívejte, čtěte, pište deník, dejte si koupel… dopřejte půst i své mysli.



Tento půst doporučuju, hlavně pokud spolu s překyselením cítíte další příznaky Amy (hlenů, toxinů) - např. povlak na jazyku, těžko po jídle, ztuhlost v těle (hlavně ráno po probuzení).

 
 

Ideální aktivity na Sharad Ritu

Pitta se zvyšuje při fyzické a psychické aktivity. Takže logicky, když nastane podzim, příroda nás v reálu vyzývá, abychom zpomalili, odpočívali, dopřáli si čas a prostor na sebereflexi a začali vědomě trávit to, co jsme zažili v létě. Je čas regenerovat, nabrat sílu a připravit se na zimu.

Nechceme se neustále stimulovat. Po stimulaci musí nutně přijít regenerace, abychom zdravě natrávili a uložili všechny podněty a zážitky. A na to je právě ideální podzim.

Ideální aktivitou je proto pravidelná meditace, procházky podzimní přírodou, čtení, ruční práce či jakákoliv tvorba s barvami, jemná jóga nebo třeba i jemné běhání - ne pro výkon, ale pro potěchu (pokud to je něco, co vás osobně těší - mě ne :D).

V podstatě cokoli, co vás přibližuje k sobě a k tomu na chvíli se zastavit, zadumat a zpracovat to, co se uvnitř odehrává.

 

Chvilka sebereflexe

K jakým rituálům se vracíš na podzim ty?

Co ti v tomhle období přináší radost a úlevu?

V čem konkrétně ve svém životě toužíš zpomalit?

Existuje něco, o co se opakovaně “až moc snažíš” a nevychází to? Něco, co tlačíš moc na sílu nebo lámeš přes koleno?

Jak jsi na tom s energií? Pokud cítíš, že jí máš málo, jaká aktivita by ti pomohla ji dobít?

Užij si krásný podzim ☀️

Ivu

 
 
Previous
Previous

Léto podle ájurvédy

Next
Next

Ivu trénuje jógové lektory na Mallorce