Léto podle ájurvédy

 
 

Co nám Ájurvéda radí dělat, když nastanou vedra? A proč vůbec chtít něco ve svém chování měnit?

Ájurvéda nás učí, že jedno z hlavních pochybení dnešní společnosti je, že se chceme celý rok chovat úplně stejně. Chceme pracovat i cvičit se stejnou vervou. Chceme jíst jeden druh snídaně v zimě i v létě. Chceme chodit spát a vstávat neustále tak, jak jsme navyklí. 

Jenže svět okolo se cyklicky mění. A působí na naše tělo a mysl, ať si chceme, co chceme.

 

Co se děje v létě?

Slunce je nejsilnější, teploty stoupají, tělo se snadno přehřeje a vysuší. Tělo se ale nerado přehřívá. Snaží se urputně regulovat svou teplotu – např. tím, že se víc potí. A to je v pořádku. Jen díky pocení se v létě přirozeně zbavujeme nahromaděné Amy!

Je zásadní se v létě potit.

Znamená to, že nevyužitelné, toxické látky (Ama) mají volnou cestu z těla ven. Aby se tak stalo, je ale taky potřeba doplnit dostatečně tekutiny, takže platí, že v létě máme pít víc než během zbytku roku.

Aby se tělo nepřehřálo, dělá ještě jednu důležitou věc. Postupně oslabuje svůj vnitřní oheň – Agni, metabolismus. Protože kdyby ho nechalo hořet stejně, jako hoří v zimě, ani vehementním potem to nezachrání.

Horké léto znamená slabší Agni. Slabší Agni znamená méně sil a odolnosti.

 

Jak naložit se slabším Agni?

V létě si podle Ájurvédy máme svoje Agni hýčkat a nedovolit tělu, aby se moc přehřálo nebo vyčerpalo. V podstatě se hlavně chceme šetřit, dostatečně odpočívat a vyhnout se přehřátí a přetížení organismu. To uděláme například takto:

  • Neponocovat dlouho po setmění

  • Vstávat časně, se sluníčkem

  • Jíst odlehčenou stravu

  • Vyhýbat se nezdravým, těžkým, starým a zpracovaným potravinám

  • Nepřetěžovat se přílišnou fyzickou / psychickou aktivitou

  • Vyhledávat chladivá místa, vodu

  • Dostatečně pít

  • Nevystavovat se přílišnému slunku

A když už se náhodou přehřejeme, chce to naložit se (nebo minimálně hlavu) do studené vody či obkladu, pomazat se chladivým kokolejem, okurkou nebo aloe vera gelem, nalít do sebe víc tekutin a brutálně odpočívat.

 

Jak odlehčit stravu?

Co konkrétně znamená ta „odlehčená“ strava?
Primárně čerstvé lokální potraviny. Využijme ovoce a zeleninu, kterou nám příroda (ne tak úplně náhodou) nabízí. 

Nenuťme do sebe stejné množství výživného jídla jako v zimě!

Stačí menší množství obilovin a luštěnin a k tomu raději salát. Podle Ayurvedy je naše Agni schopno strávit 50% toho, co v zimě. Když v zimě zvládneme 4 chapati, v létě tam hoďme jen 2. 

Ájurvéda nám neříká, že máme jíst „poloviční porce“ ve smyslu poloviny objemu. Klidně můžeme naplnit žaludek stejným objemem! Ale nabádá nás k tomu, abychom výraznou část toho objemu věnovali lehoučkým, chladivým věcem – smoothie, salátku, kokosové vodě. 

Uberme na hutnosti a těžkosti. Přidejme lehkost a šťavnatost. 

Fajnová věc na léto je například tohle zelené smoothie

Když budeš mít chuť na sladké, dej si ideálně lehké ovoce (tzn něco jiného než haldu banánu či avokáda 👍) anebo, když už to bez dortu nepůjde, radši si upeč tento lehký, ale monstrózně úchvatný apple pie.

Další letní recepty níže 👇

 
 

Máš individuální dotaz?

Ájurvéda nikdy nedoporučuje 1 věc všem. Ani v létě. Je možné, že tvůj organismus je v nějaké nerovnováze, kvůli které nemáš zrovna jíst čerstvou zeleninu apod.

Individuální situace je vždy nadřazená jakýmkoli tvrzení o tom, co by se běžně v létě mělo dělat!

Pamatuj na to a přistupuj ke všem informacím z vnějšku podle své situace. A jestli se v tom dostatečně neorientuješ, nestyď se, písni mi zprávu a zeptej se. Ráda poradím.

Mějte krásné léto ☀️ 

Ivu

Previous
Previous

Jaro podle ájurvédy

Next
Next

Podzim podle ájurvédy