Jaro podle ájurvédy

 

Malé připomenutí

Ájurvéda chápe zdraví jako stav rovnováhy tří dóš (mentálních a tělesných funkcí, kterým se říká váta, pitta a kapha). Nemoc naopak vzniká z nerovnováhy těchto funkcí.

Rovnováha tří dóš v našem těle a mysli (a tím pádem i naše fyzické a psychické zdraví) se velice snadno naruší, pokud naše strava a životní styl neodpovídají tomu, jakou máme konstituci, nebo různým přírodním cyklům - např. cirkadiánnímu rytmu (den/noc), ročním obdobím apod.

Naštěstí je tu Ájurvéda se svými mocnými nástroji prevence. Rovnováhu tří dóš a s ní spojené celostní zdraví můžeme udržovat například pomocí režimů jako Dincharya (ideální denní režim) či Ritucharya (lifestyle dle ročních období).

 

Jaro a tridosha

Právě teď přecházíme do období jara neboli Vasant Ritu. Ájurvéda říká, že během tohoto období přirozeně dochází k vyhrocení dóši jménem kapha.

Proč se na jaře zvyšuje kapha

  • Kapha označuje funkci růstu a obnovy v našem těle a má na starosti výživu a ochranu všech tkání, orgánů i každé buňky. Přes zimu se za zdravých okolností kapha v těle akumuluje, což znamená že baštíme výživná jídla a náš silný zimní agni je přetváří na silné tkáně. Naše tělo přirozeně roste a nabírá sílu na celý rok. Na jaře vzrůstem tepla (a oslabením agni) tady ta nahromaděná kapha začne tát jako zimní sníh a vyhrotí se.

  • Představ si jarní tání a všude bahno. Něco takového se děje i uvnitř v našem těle a naší mysli.

Co se na jaře děje s pittou

  • Spolu s tímto kaphovým táním samozřejmě stoupají teploty, a proto se do našeho okolí, těla i mysli pomalu vkrádá vlastnost hřejivosti (USHNA). Ta může zadělat na potíže jedincům, kteří jsou pod vlivem pitty (ať už akutně ve Vikriti nebo konstitučně v Prakriti)

  • Pitta tedy stoupá s náhlým oteplením - a k tomu roztává kaphové bahno. Logicky tedy tyto změny ucítí jedinci, kteří v sobě mají vliv obojího - i kaphy, i pitty, anebo pitty v ámovém stavu.

Jak se to projeví

  • V těle se tyto změny mohou projevit jako nadměrná těžkost, ztuhlost a zahlenění, které může přejít až v akutní či chronické nachlazení. Mysl se může cítit otupělá, těžká a unavená, smutná či dokonce až depresivní. Tu máte definici tzv. jarní únavy.

  • Na jaře jsme tedy náchylní ke kaphovým (akumulačním, hromadícím) symptomům a onemocněním. Zhoršení zdraví mohou v tomto období zaznamenat hlavně ti, kdo už trpí na potíže spojené s akumulací či zablokovanými kanály - jako je např. asthma, alergie a autoimunitní onemocnění, ekzémy, nadváha, obezita a další metabolické poruchy (hlavně zpomalené trávení či metabolismus), vysoký cholesterol, cysty, fibroidy, nádory atd.

  • Pittou ovlivnění jedinci možná ucítí nárůst zánětů, migrén, pálení, rudnutí, kožních vyrážek, kvasinkových či plísňových infekcí atd.

  • Mentálně přináší vyhrocená Kapha silnější projevy deprese, zaseklosti, stagnace, blokace, bezdůvodné únavy a těžkosti. Zvýšená pitta to pak doplní o různé nedočkavosti a netrpělivosti, vzteky, iritace, frustrace, perfekcionismus a všemožné hrocení. Tohle všechno se na nás na jaře může snadno navalit, pokud budeme ignorovat přírodní rytmy a nebudeme se podle nich řídit.

 
 

Strava ve Vasant Ritu

Abychom udrželi jarní ámu na uzdě a snížili zmíněné symptomy, je potřeba se během tohoto období vyhýbat jídlu a pití, které jsou tzv. guru sheeta (těžké chladivé), manda (otupující) a zejména abhishyandi (ucpávající kanály). Pokud máme pittové potíže, platí totéž - áma bude v těle na jaře snadno fermentovat a pittu hrotit. Kromě toho si ale také budeme chtít dát pozor na přemíru ushna tikshna (příliš hřejivé a ostré).

Příklady rizikových potravin s těmito vlastnostmi uvádím níže (Co redukovat). Podrobněji si jednotlivé vlastnosti můžeš prostudovat na stránce o stravě na tlačítku 👇

Co redukovat

Všeobecně se doporučuje snížit ve stravě ty nejvýživnější, nejtěžší chutě - sladkou a slanou (ty budou nejvíc hrotit ámu) a v případě pittových potíží i kyselou a ostrou. Ze všeho nejvíc se chceme vyhnout věcem, které spadají do obou kategorií pitty i kaphy - a to jsou právě ushna snigdha potraviny neboli abhishyandi neboli ucpávající kanály.

Spadá sem zejména fast food a smažené pokrmy z friťáku či velkých vrstev oleje, fermentované tučné produkty, hlavně kynuté pečivo, sýry, jogurty a další mléčné výrobky (západní industriální mléko je rovnou abhishyandi). Dále ryby a těžká masa, černá čočka a černé fazole, houby, kešu, arašídy, jakékoli větší množství oříšků (zejména pražených solených) a celkově přemíra čehokoli, co je tučné a těžké na strávení.

Všimni si, že prakticky každá starodávná kultura, včetně té naší evropské, v jarním období nařizuje odlehčení a půsty úplně stejně jako ájurvéda. To není náhoda.

Co zařadit

Místo těchto potravin chceme zařadit víc toho, co dokáže zvýšenou Kaphu natrávit a vyloučit - tedy odlehčující chutě, zejména hořkou a ostrou. Ideálně přitom ale nechceme vyhrotit pittu, takže hořká chuť je ideální a na ostrou opatrně.

Doporučuje se konzumovat lehké obiloviny a luštěniny (quinoa, jáhly, ječmen, pohanka, amarant, mung dal, čočky, hlavně červená) a k tomu haldu zeleniny (dle síly agni - když vám to tráví dobře a nejste nafouklí, nachlazení či oslabení, přidejte chřest, artyčok, tmavě zelenou listovou zeleninu, klíčky, microgreens nebo jakékoli saláty, případně zařaďte pravidelně zelené smoothie - když ne, tak si dopřejte aspoň dostatek tepelně zpracované zeleniny).

Pokud jste váta/kapha ražení a nemáte potíže s pittou, do vaření můžeme přidat víc hřejivých, stimulujících koření jako např. zázvor, skořice, kmín, ajwain, pepře, libovolné kořenící bylinky… a vyplatí se zařadit taky kurkumu, která detoxifikuje játra.

Pittoví jedinci můžou nadále používat svoje oblíbené chladivé koření (koriandr, fenykl, kmíny, max kousek kurkumy, kardamomu či skořice).

Mrkni na příklady receptů vhodných na jaro 👇

 
 

Jarní detox

POZOR:

Ne každý detox je vhodný pro každého! Než se pustíš do jakéhokoli jarního detoxu, mrkni prosím na video níže - záznam z mé přednášky o jarní očistě.

Kunjal

Pokud v tuto chvíli cítíte symptomy zahlenění, nechuti k jídlu, těžkosti a ztuhlosti, ájurvéda doporučuje v nejlepším případě tzv. kunjal, který je ale potřeba se nejdřív naučit. Jde o úlevné terapeutické zvracení, které není vůbec nepříjemné, ale úchvatně odstraní přebytečnou kaphu z jejího sídla, tedy žaludku. POZOR - kunjal je kontraindikovaný pro pittu! V případě pittové dominance v Prakriti či Vikriti je vhodnější laghu vaman - ájurvédská alternativa, která se dělá ne slanou vodou, ale bylinkovým vývarem. Pokud se chceš kunjal/vaman naučit, dej mi vědět.

Půst

Když kunjal není možný, nebo se ti do něj nechce, vyplatí se na jaře zařadit alespoň nějakou formu odlehčení či půstu. Většinou je fajn začít s jedním dnem za týden a intenzitu půstu si stanovit dle individuální situace. Pro někoho bude vhodný půst o vodě, pro někoho půst o zelených džusech, pro někoho o zeleninových či luštěninových polévkách. Pokud nevíš, mrkni na video níže a koukni na recepty pro slabé agni zde.

Odlehčený den

Báječný a bezpečný způsob, jak se přebytečné kaphy i pitty z těla zbavit, je jednodenní půst s kombinací zeleného smoothie a zeleninové polévky a přidat si do nich ama pachana koření (zejména zázvor, pepře, kurkumu, případně hořké či chladivé bylinky pro pittu). S tímto “půstem” nebo lépe řečeno “odlehčeným dnem” nehrozí přílišné zvýšení váty, ale přitom si tělo a agni krásně odpočine a napomůže trávení amy a přebytečné kaphy.

Jak na to?

  1. Vyber si libovolný den, kdy se chceš půstu věnovat a nebude tě rušit žádná přílišná fyzická / mentální aktivita typu práce či celodenní túra :). Pro správný efekt je důležité půstovat vědomě, tělo ani mysl nepřetěžovat a dopřát si dostatek času a prostoru na sebe-vnímání a odpočinek.

  2. Pokud jsi výrazná pitta a míváš silné hlady, začni tím, že si ráno (hned jak ucítíš velký hlad) dáš jedno kitchari, a pak postupuj dále dle tohoto návodu. Pokud tě pitta ani výrazné hlady netrápí, přeskoč kitchari a jdi rovnou na bod 3.

  3. Kdykoli ucítíš hlad v první polovině dne, pij pouze toto ájurvédské zelené smoothie, do kterého si přidej v případě váty/kaphy zázvor, kurkumu nebo skořici a v případě pitty kousek fenyklových semínek nebo guduchi, máš-li.

    • nejez nic jiného než toto smoothie pořád dokola, kdykoli ucítíš hlad dopoledne

    • pij více vody než obvykle

    • případně si dělej bylinný čaj (např. z koření vhodného pro tvou situaci, případně z jarních hořkých bylin), hlavně pokud ti bude chladno (zelené smoothie je hodně chladivé, což nechceme u zvýšené kaphy přehnat)

    • neignoruj hlad - jakmile přijde, hoď tam další smoothie

  4. V druhé polovině dne si v případě velkého hladu dej místo smoothie teplou polévku:

    • zeleninovou - v hrnci orestuj na hřejivém oleji (řepkový, sezamový - pro pittu radši kousek ghee) libovolnou zeleninu, zalej ji horkou vodou a nech vařit do měkka, pak rozmixuj a přidej zase trošku koření (dle své situace) - bacha na sůl - té radši jen malinko, ideálně kala namak (černá sůl).

    • nebo luštěninovou - vývar z mungo fazolky jménem yush - recept najdeš zde

    • opět to tam hoď, kdykoli budeš mít hlad - klidně i v 8, v 9 večer - tím udržíš vátu na uzdě

  5. Nehrň se během dne do žádné přílišné aktivity. Odpočívej, čti si, piš deník, dej si koupel… dopřej půst i své mysli, zejména od věcí jako sociální sítě nebo depkoidní zprávy.

 
 

Ideální aktivity na Vasant Ritu

Zvýšenou kaphu harmonizujeme tím, že zařadíme aktivitu, detox, stimul a změny.

Z této ájurvédské perspektivy dává jarní úklid mnohem větší smysl, no ne? Stejně jako se doporučuje očistit od přebytků tělo, pomůže i očištění prostoru kolem sebe. Vyklidit přebytečné krámy, zbavit se starého oblečení, vycídit svůj byt či dům… to vše pomůže odlehčit od stagnující energie, od blokací a lpění, které jsou pro zvýšenou kaphu tak typické.

Zároveň nám příroda jasně dává najevo, že je na čase vyrazit ven, projít se, proběhnout se, hýbat se. Poslouchej svoje tělo a dělej takový pohyb, který mu dělá dobře. Cokoli, co tě zvedne z gauče nebo ze židle, se počítá. Nechceme se přetěžovat nikdy a za žádných okolností, ale chůze, jóga, kolo či jiný pohyb dle tvojí individuální kapacity pomůže výrazně snížit kaphovou nálož.

POZOR:
Co se jarní aktivity týče, dej si jen pozor na období úplňku. Tehdy můžeme cítit neposednost a potřebu být mega aktivní, a přitom tělo ve skutečnosti potřebuje jít do klidu a nic nepřehánět.

TIP NAVÍC:
Jaro značí nejen detox, ale taky rozkvět, mládí, nové začátky. Najdi si novou vášeň a pusť se do toho. Jakékoli nové stimuly, vjemy, koníčky, plány, všechno, co ti pomůže vykročit z komfortní zóny, ti udělá na jaře dobře.

 

Chvilka sebereflexe

K jakým rituálům se vracíš na jaře ty?

Co ti v tomhle období přináší energii, nadšení?

Co nového ve svém životě toužíš zažít, zkusit, začít dělat?

Jak jsi na tom s energií? Cítíš se lehce a energicky, anebo těžce, zatuhle, zablokovaně?

Existuje něco, čeho se dlouho držíš, ale nijak ti to už neprospívá? Něco, čeho se chceš zbavit?

Užij si krásné jaro ☀️

Ivu

 
 
Previous
Previous

10 věcí, co mě naučila migréna

Next
Next

Léto podle ájurvédy