Co se slabým Agni?

 

Nic jako “ájurvédská a neájurvédská strava” neexistuje, protože ájurvéda ve stravě používá všechno, co příroda nabízí. To ale neznamená všechno pro všechny!

Pro každého člověka a každou situaci existuje něco vhodného a nevhodného. Stejné jídlo může být pro jednoho lék a pro druhého jed.

 

Tohle je veliká ájurvédská moudrost. Přečti si ji pro jistotu ještě jednou.

Díky tomu se může klidně stát, že věci jako PUFFOVANÁ RÝŽE se najednou objeví na mém jídelníčku, baštím je skoro denně a je to přesně to, co moje tělo potřebuje.

A přitom jsem se hned na první lekci ájurvédy v Indii dozvěděla, že silně zpracované výrobky (jako právě rýžové pukance) jsou nevhodné pro každodenní konzumaci (převládá v nich totiž element éteru, tj. AKASA, což není tak úplně to, z čeho si chcete postavit tkáně).

No, jak je toto možné?

 

Vše záleží na Agni

Agni je výraz, kterým v ájurvédě označujeme (NEJEN) metabolismus. Trávicí a životní oheň. Sílu, která pomáhá stravu přeměnit na živiny, abychom z nich pak mohli postavit sami sebe. (více o Agni zde)

Každý z nás se narodí s určitým typem a sílou Agni.
Pak se k němu v životě určitým způsobem chováme a to ho průběžně ovlivňuje.

Strava, která je pro nás vhodná a nevhodná, se pak absolutně odvíjí od toho, jak na tom zrovna teď naše Agni je. To je tedy ovlivněno nejen naší vrozenou konstitucí (Prakriti), ale taky momentální nerovnováhou (Vikriti) - a na tu má vliv tolik faktorů, že je tu nebudu vypisovat, a jestli vás to zajímá víc, radši si rozklikněte odkaz v závorce.

 

Jak poznat stav svého Agni tady a teď?

👉 AGNI JE SILNÉ, když cítíme velmi silný, zdravý hlad na klasické jídlo, a to celkem pravidelně a hlavně v první polovině dne. Zároveň nejsme zrovna nemocní a nemáme žádné vážné symptomy nerovnováhy.

👉 AGNI JE SLABÉ, pokud cítíš jakékoli trávicí potíže (náfuky, pálení žáhy, těžko po jídle atd), nebo když hlad a chuť na klasické, zdravé jídlo vůbec nemáme, případně jsou slabé a těžko rozeznatelné, přehnaně veliké, nepravidelné anebo v nevhodné časy (např. v druhé půlce dne, v noci). Zároveň Agni slábne při jakékoli nemoci a příznacích nerovnováhy, při bolesti, stresu či výrazné změně (např. zaměstnání, cestování, přechod ročních období apod.).

BACHA: nepleť si chuť k jídlu s nezdravými chutěmi na sladkosti nebo junk food! I ty jsou známkou nevyváženého Agni.

 

Stav svého Agni si můžeš ověřit taky v následujícím videu:

 
 

Co se silným Agni

Když je Agni silné, stačí poslouchat svůj hlad a jíst podle něj.

Ano, je to přesně takhle jednoduché.

 

👉 Máš velký hlad?
Dej si plnohodnotné jídlo.

👉 Máš menší hlad nebo je večer a nechceš se přecpat?
Dej si lehké jídlo, polévku anebo jen svačinku.

👉 Necítíš hlad ani chuť k jídlu, i když je to už víc jak 2 hodiny od jídla?
NEJEZ. Dej si nápoj, napij se vody či čaje a počkej, až hlad přijde.

 

Takové Agni zvládne zpracovat i těžší jídla, zejména v zimě. A taky mu tolik neublíží, když tam hodíš něco, co nepovažuješ za úplně vhodné. Nějak si s tím poradí. Stačí pak většinou počkat na další chuť k jídlu a třeba si další pokrm odlehčit.

Tohohle se drž a tvoje Agni zůstane dál silné.

 

Co se slabým Agni

Tady to začíná být zajímavé.

Na to totiž neexistuje jedna odpověď. (Pokud ještě netušíš proč, znovu si přečti ájurvédskou moudrost na začátku článku nebo si vystuduj Základy ájurvédy). Každá situace je individuální a vyžaduje unikátní řešení.

Někomu pomůže dát si půst. Jinému to uškodí.
Někomu pomůže jíst samé polívky. Někomu to uškodí.
Někomu pomůže začít jíst těžší jídla, zvířecí vývary, vajíčka apod. Někomu to uškodí.

 

👉 Nejlepší odpovědí je nechat se diagnostikovat na ájurvédské konzultaci
👉 A pak na to neprdět, ale dodržovat doporučení
👉 A mít trpělivost, protože rozhodit si Agni trvalo třeba i dlouhá léta, takže je potřeba tomu dát dost času a vytrvalé snahy

 

Nicméně!

Pokud řešíš akutní či chronické potíže se zažíváním anebo je na tom tvoje Agni v tuto chvíli hodně špatně z jakéhokoli důvodu, věř, že jsi tu správně a dozvíš se něco, co ti změní život. Čti dál a uvidíš. 👇

 
 

Když nevíš jak dál

 

Je ti ze všeho blbě?
Nevíš, co jíst, aby ti to nepřitížilo nebo neublížilo?
Nemáš vůbec chuť k jídlu, ale tělo je slabé?

 

V takovém případě je čas vyzkoušet kalpanu nebo tarpan. Tvoje tělo potřebuje mega-lehce stravitelnou výživu. Kalpany i tarpan to dodají - v tekuté nebo kašovité formě, s využitím jedné obiloviny nebo luštěniny.

Kalpany jsou detoxifikující a pomůžou ti očistit se od Amy. Tarpan je čistě výživný a slaďoučký a dodá rychlou a lehce stravitelnou energii.

Jak přesně kalpany a tarpan vyrobit a jak s nimi pracovat se dozvíš v dalším článku!

 

Chceš porozumět svému Agni?

Přidej se na kurz o Agni a poznej svoje trávení a metabolismus do hloubky. Probereme ájurvédské pojetí trávení a trávicích potíží, seznámíme se s tím, jak potíže rozeznávat, klasifikovat a hlavně vyřešit. Naučíme se všechny základní recepty pro kalpany i tarpan.

 
Previous
Previous

Kalpany a jak na ně

Next
Next

Pro roce v Indii zase na chvíli “domů”