Pro roce v Indii zase na chvíli “domů”

Mnohé z vás potěší, že se letos na zimu chystám zpět do Evropy. Budeme se spolu moct osobně setkat v Praze na workshopech, kurzech, konzultacích a procedurách od konce listopadu 2023 do začátku března 2024.

Věřte, že po roce v Indii a troše cestování po Nepálu se tady v Bhagsu cítím doma, ale i tak se docela třesu na návrat “domů” domů. Na Vánoce s rodinou, oslavy, osobní setkávání a akce… a ano, taky na vanu, pračku, topení a další pohodlné vymoženosti :).

 
 

Rok v Indii

Rok sebe-léčení a sebe-poznávání. Bez západní medicíny. Bez psychologů. Bez západního levelu pohodlí a hygieny. Bez rodinného zázemí. Bez evropského jídla. Bez české přírody, stromů, ptáků, vůní, zvuků…

Ano, měla jsem face time s maminkou a Netflix a spoustu online kontaktu se starým známým světem. Ale fakt tomu věřte. Žít tady je nesmírná pohoda a blaženost, ale zároveň nepopsatelný záhul. Jedno bez druhého neexistuje.

 

Vykutalo to ze mě ohromné zásoby laskavosti, trpělivosti a soucitu k sobě i ke všem ostatním bytostem. To se tak stane samo, když tomu dáme prostor a čas.

 

Nu a řeknu to teď naprosto upřímně - uteklo to jako prd.

Do Bhagsu v Himalájích jsem se přestěhovala prakticky přesně před rokem, 1. září 2022. Tehdy jsem ještě úplně netušila, na jak dlouho se sem sunu, jen jsem věděla, že nemám plán a chci, aby to bylo co možná nejdéle.

Přivedla mě sem nejen touha znovu studovat s panem doktorem Sharmou osobně, ale hlavně můj žaludek, který začal vehementně stávkovat po rozvodu a celém covidovém šílenství v roce 2020.

Žaludek se probral k životu hned dva týdny po příjezdu. Od té doby ho soustavně poznávám, léčím, vyživuju, směju se na něj a on se konečně po roce opravdu upřímně a nadšeně směje na mě.

 
 

Léčit se holisticky

Ájurvédu a jógu studuju pěknou řádku let a dost dlouho už holistickou sebe-péči v životě aplikuju a sdílím s ostatními. Ale teprve tady jsem si skutečně a naplno prožila, co že to ta holistika fakt znamená.

Žít v Indii má zkrátka tuhle velkou hodnotu. Je tu výrazně snazší se holisticky léčit.

A tak jsem poprvé od 9 let zjistila, jaké to je žít bez migrény. Bez chronické bolesti. A bez chronického strachu z ní.

Takové holistické léčení samozřejmě není nikdy jen jedna věc. To máte ájurvédské meducínky, takzvané kashayam, a taky různé všemocné přírodní tabletky a medikovaná ghee, tedy ghritam. Olejové masáže. Pravidelné konzultace. Různé ozdravné rituály, např. tibetské mísy, mantry, energické čištění těla i prostoru. K tomu přidejte stravu a vědomé reakce na různé stavy mého Agni, co jsem za poslední leta vymakala do puntíku. Sem tam půstování dle potřeby. Ale taky čistý horský vzduch. Klid. Neustálé chození do kopce a z kopce. Buddhistické studium. Denní meditace. Hudba. Malování. Čas plynoucí přirozeně podle rytmu dne a noci, úplňku, ročních dob.

TO je holistika.

Celková kvalita života na všech úrovních těla, mysli a duše.

 
 

Jak sama moc dobře vím, není vždycky a za všech okolností možné tohle využít všechno najednou. Ale vždycky pro sebe můžeme udělat alespoň něco z toho. Já jsem jen neskutečně vděčná, že mě můj zničený žaludek zastavil v tom, jak jsem žila dřív, a dovolil mi zkusit si žít takhle naplno.

Tak si to asi umíte představit.

Po pár měsících (navíc v místní ájurvédské komunitě kolem pana doktora a jeho nové kliniky) mi bylo jasné, že tu chci zůstat takzvaně momentálně natrvalo. Nejsem v tom sama - pár jeho studentů tady občas zakotví na rok, na dva, někteří tu žijí už 5, 6 let a neplánují zatím žádný přesun jinam.

(Jestli vás to láká taky, napište mi.)

Já tu rozhodně chci žít dál. Jen si po roce sebe-léčení a sebe-poznávání toužím znovu nacítit domov, staré vazby, vzorce, místa, vztahy…. a udělat tzv. reality check - zjistit, co se ve mně za tento rok skutečně událo.

 
 

Kdy a kde se uvidíme?

Co budoucnost chystá, netuším, ale mám záměr vrátit se do Prahy někdy v listopadu. Na přelomu listopadu a prosince bych ráda uspořádala osobní setkání pro kurzisty podzimního AGNI kurzu.

Prosinec si určitě chci nechat klidný, rodinný a užít si Vánoce.

Leden, únor a případně i kousek března bych pak ráda věnovala našemu společnému setkávání a studiu.

Moje mysl už tvoří různé vize workshopů, kurzů, událostí… Tak buďte ve spojení a nenechte si to ujít 🙏

Moc se na vás všechny těším!

A hlavně na tu vanu.

Přeju krásný den ☀️

Ivu

 
Previous
Previous

Co se slabým Agni?

Next
Next

Monzun v Nepálu