Monzun v Nepálu

 

Letošní monzunové období se mi nechtělo trávit v Dharamshale. Během července a srpna zaplavují vytrvalé deště většinu Asie, ale můj himalájský domov je vyloženě slavný pro největší množství srážek z celé Indie.

Tak jsem vyrazila do Nepálu.

Tam monzun řádí taky, ale údolí Kathmandu je výrazně sušší a připomíná spíš naše evropské horké léto s občasným osvěžujícím deštíkem. A v horách sice prší víc, ale rozhodně ne tak nepřetržitě jako v Dharamshale.

 
 

Měla jsem při putování výhodu - svého vlastního nepálského průvodce, který se mnou nejdřív prozkoumal různé části Kathmandu a pak mě vzal s sebou do své rodné vesnice daleko v horách, kam civilizace zatím moc nedosáhla.

To znamená žádná umyvadla a žádné sprchy. Žádné sporáky, jen starý dobrý oheň. Žádné lékárny, nemocnice ani obchody s balenou vodou, když jako já dostanete dvoutýdenní průjem. Žádný internet, takže ani komunikace se světem, sítě, Netflix… v podstatě žádné rušivé elementy.

Dokonalé ústraní.

 
 

Takže co že to tam ta Ivu celé ty týdny dělala - tedy kromě toho, že pravidelně vysedávala na záchodě, baštila hlavně suchou rýži, několikrát se léčila s místními šamany od zlých duchů a pila vývary z horských kořínků, co prý zastaví jakýkoli jed? 🤷‍♂️

Ivu studovala buddhismus, meditovala několik hodin denně a prozkoumávala zákruty své mysli.

Ivu byla sama se sebou a neměla kam utéct.

Ivu se hluboce čistila a léčila.

Ivu prostě byla.

 
 

Když jsme se pak vrátili do Kathmandu, chvilku jsme objevovali údolí a památky a celé putování jsem zakončila studiem zvukové terapie. Vybrala jsem pár jedinečných kousků tibetských mís, které přivezu do Čech, a naučila jsem se masáž speciálními mísami, která ve mně samotné něco mohutného uvolnila.

 
 

Nevím, jestli to bylo ústraním, meditacemi, šamany, kořínky nebo zvukovou terapií. Možná vším, kdo ví (koneckonců to jsou taje a krásy holistické péče o zdraví). Ale po letech urputné snahy se můj žaludek zase směje na svět. A na mě.

Pokud si chcete vyzkoušet, jaký je to pocit, zkuste si se mnou tuhle usměvavou meditaci na novém záznamu z webináře ke kurzu AGNI.

Jinak vám alespoň v tuto chvíli nabízím fotoreportáž ze svého putování a doufám, že během letošního léta nacházíte taky alespoň chvilku podobného spočinutí, ústraní, úlevy.

Těším se na vás na právě začínajícím kurzu o AGNI.

A brzy na osobním shledání v Praze 🙏

I.

 

KATHMANDU

 

ÚSTRANÍ VE VESNIČCE MASTING

 
Previous
Previous

Pro roce v Indii zase na chvíli “domů”

Next
Next

Video recenze: STVOŘENI PRO TYTO ČASY