Jak zvládnout cestu z Prahy do Bhagsu

I S ASPERGEREM

SPOILER: Toto bude mega dlouhý článek.

Malé upozornění na začátek - nečekejte článek o přípravě na cestování (víza, očkování, balení) ani o Aspergerově syndromu, nýbrž detailní popis toho, jak se fyzicky dostat z pražského letiště do naší vesničky v Himálajích. Protože aspík jsem a tuto cestu absolvuji pravidelně 1-2x ročně, chci se s vámi podělit o to, jak reálně probíhá a s čím je potřeba počítat.

Budiž toto mé snažení úlevným návodem pro všechny (aspíky i neaspíky), kdo se za mnou chystají v rámci Himálajského putování.

 
 

Když Asperger cestuje

Co je Aspergerův syndrom? Zjednodušeně řečeno počáteční část autistického spektra. Kdo ví, ten ví. Kdo neví, můžete si pogooglit různé informace o životě na autistickém spektru anebo např. na blog aspinka, který se tomuto tématu věnuje do hloubky.

To, co potřebujete tady a teď vědět je, že pokud máte Aspergera, cestování je pravděpodobně výrazně náročnější záležitost, než by se mohlo zpočátku zdát. Všechny nové informace, změny, světla, zvuky, interakce s cizími lidmi - to vše spouští v hlavě miliardu přecitlivělých alarmů, se kterými se Asperger vnitřně potřebuje vyrovnat. Co (alespoň mě) pomáhá, je vědět co nejvíc do předu a do co největších detailů, jak cesta bude probíhat.

Proto tento článek.

Proto tento detailní popis, jak se za mnou přijet podívat do Bhagsu v Dharamshale - a zejména jak tuto cestu zvládnout, pokud jste citliví a potřebujete co nejpřesněji vědět, co vás čeká.

Ať už máte Aspergera nebo řešíte jakékoli psychické potíže (např. vyhoření, úzkosti, OCD, přecitlivělost), a přitom se chcete za mnou přijet podívat, následující návod je určen přesně pro vás. Pokud ničím takovým netrpíte, najdete tu alespoň detailní popis cesty z Prahy do Himalájí a ušetří vám to spoustu hledání a zkoumání.

Takže pojďme na to :)

 
 

Letenky

Než si poběžíte koupit letenky, nejdřív si přečtěte celý tento článek, ať víte, jak si budete chtít cestu naplánovat.

Detailní popis toho, jak Asperger nakupuje samotné letenky, se do tohoto článku bohužel nevejde, ale jednoho krásného dne se mu taky snad pověnujeme. Teď se budeme soustředit na to, jak reálně probíhá cesta z Prahy do Bhagsu.

K tomu alespoň na začátek krátce vysvětlím, jaké letenky je potřeba koupit:

Odkud kam

Co se letenek týče, tato cesta se skládá ze dvou částí, takže jsou potřeba dvoje letenky:

  • = dlouhý let s 1 přestupem
    = letenky z Prahy do Nového Dillí (PRG > DEL)

  • = krátký let bez přestupu
    = letenky z Dillí do Dharamshaly (DEL > DHM)

Já tyto letenky kupuju pouze jednosměrné, protože nikdy nevím, kdy budu cestovat dál nebo zpět do Česka, ale vy si je pravděpodobně budete chtít kupovat zpáteční.

 

POZOR:

Dlouhý let z Prahy do Dillí je většinou přes noc a navíc letíte na východ (časovým posunem napřed, jakoby “do budoucnosti”), takže přijedete do Dillí určitě o den později. Vnitrostrátní letenky si tedy potřebujete koupit NE na stejný den, ale na den následující, anebo ještě na obden, pokud chcete chvíli počkat v Dillí (což doporučuji, viz popis cesty níže).

 

Kde letenky koupit

Z vlastní zkušenosti doporučuji kupovat letenky rovnou u dané letecké společnosti. Na mezinárodní let doporučuji společnost QATAR AIRWAYS a na vnitrostátní let společnost INDIGO. Qatar nabízí stránky i v češtině, ale na Indigo je potřeba angličtina.

  • Qatar Airways je sice o něco dražší, ale taky velice kvalitní, spolehlivá, pohodlná aerolinka a hlavně dělá přestup v půli cesty na letišti v Doze (DOH), takže první let (PRG > DOH) trvá cca 5-6hod a druhý (DOH > DEL) jen necelé 4. Pokud zvolíte Lufhansu nebo jiné aerolinky, přestup bude po krátkém letu v Evropě a pak musíte zvládnout cca 9-10hod let až do Dillí - a to je děs.

  • Na vnitrostátní let z Dillí do Dharamshaly máte na výběr dvě aerolinky - Spicejet anebo Indigo. Spicejet nabízel více ranních letů a taky býval výrazně levnější, což mělo své výhody, ale to se teď dost mění a často je i dražší než Indigo. Indigo má o něco pohodlnější letadla a hlavně tolik nehrkají :). Na vnitrostrátní let většinou máte malinké vrtulové letadlo u obou aerolinek, ale to spicejeťáské bylo vždy neskutečně hrkavé, hlasité, rozkvedlané a pro Aspergera až strašidelné. Indigo mi přijde výrazně stravitelnější.

 

Kolik je potřeba na přestup v Delhi

Když si kupujete sami letenky, musíte naplánovat dostatečný přestup v Novém Dillí. Na přestup v Dillí je ze zkušenosti potřeba MINIMÁLNĚ cca 3 hodiny, ale rozhodně doporučuju naplánovat více (třeba 5-6hod, anebo rovnou v Dillí 1 noc přespat na ubytku).

Proč to chce delší pauzu v Dillí?

Páč už se mi stalo, že mezinárodní let byl zpožděn i o hodinu nebo víc, a to je pak problém. Uletí vám vnitrostátní let a můžete se v Dillí nechtěně zaseknout na víc jak 24 hodin, protože lety do Dharamshaly jsou jen dopoledne.

Jak přestup probíhá se dozvíte detailně v článku níže, ale pro nákup letenky je potřeba počítat s následujícím:

  • Na výlez z letadla v Dillí a různé pochůzky po tomhle velkém mezinárodním letišti je potřeba počítat určitě tak 20-30min klidné chůze

  • Po příletu na mezinárodní terminál musíte absolvovat imigrační kontrolu - pokud není velká fronta, máte to v klidu třeba do 20min, ale taky tam můžete kvůli návalu skejsnout i hodinu či MNOHEM více.

  • Po imigrační kontrole si jdete vyzvednout svoje zavazadlo a i to se může trochu protáhnout, ale většinou nečekáte víc jak nějakých 15-20min.

  • Pokud hned ten samý den pokračujete dál na vnitrostátní let, musíte se přesunout na jiný terminál. Mezi mezinárodním (T3) a vnitrostátním (T1) terminálem jezdí kyvadlový bus každých cca 20min a cesta trvá taky cca 20min, takže když vám zrovna ujede, počítejte 40min celkem.

  • Na vnitrostátním terminálu opět musíte projít check-inem a odevzdat zavazadlo na další let - a tyhle check-in přepážky se prosím ZAVÍRAJÍ 1HOD PŘED ODLETEM vašeho vnitrostátního letu

Logicky se tedy musíte dostat na vnitrostátní terminál (T1) max třeba 1,5hod před odletem vašeho letu do Dharamshaly, abyste to stihli v klidu - a mnohem lepší je být tam 2 hod předem. A pokud přistanete v Dillí a máte na přestup pouze 2-2,5 hodiny, je to zvládnutelné opravdu jen zázrakem a když předběhnete všechny fronty (1x se mi to povedlo, ale tento level stresu určitě vašim orgánům nedoporučuju :D).

 

Můj tip je proto jasný:

Vůbec se tímto přestupem nestresovat, naplánovat si v Dillí mezi lety celodenní pauzu a zařídit si na tu jednu noc nějaké pěkné Airbnb ubytko nedaleko letiště.

Pak si člověk může po příletu do Dillí v klídečku vylézt z letadla na mezinárodním terminálu (T3), projít bez stresu imigrací, vyzvednout si kufr, přes noc si odpočinout na ubytku a následující den ráno přejet včas rovnou na vnitrostátní terminál (T1).

Tento postup nejde dostatečně vynachválit - přijedete do Dharamshaly výrazně víc v klidu, odpočatí a nevystresovaní :)

Jak si tedy letenky naplánovat?

  • = letenky na vnitrostátní let o den později než mezinárodní let a s dostatečným časem na přestup (alespoň 4-5hod)

    = celkem cca 25-30 hodin na cestě se všemi přestupy a čekáním

    = např. Qatar PRG (sobota) > DEL (neděle) + Indigo DEL>DHM (neděle)

  • = letenky na vnitrostátní let o 2 dny později než mezinárodní let

    = rozpůlená cesta - cca 15hod do Dillí, další den cca 5-6hod cesty se vším všudy

    = např. Qatar PRG (sobota) > DEL (neděle) + hotel/Airbnb (z neděle na pondělí) + Indigo DEL>DHM (pondělí)

 

Moje srdeční doporučení je varianta B. Ať už si letenky zvolíte jakkoli, nezapomeňte si dát na přestup v Dillí dost času.

A teď už se pojďme vrhnout na samotný popis cesty.

 
 

Letiště PRAHA

Pražské letiště je velice přívětivé všem cestovatelům, aspíkům i neaspíkům. Pokud už jste někdy někam letěli, tady není potřeba mnoho popisu.

Co se vyplatí vědět:

  • Lety směr Indie odlétají z TERMINÁLU 1

  • Aby vás pustili do letadla, musíte už tady v Praze předložit platné VÍZUM a mít samozřejmě platný cestovní PAS (s platností alespoň 6 měsíců od data cesty)

  • Online check-in u Qataru udělat můžete (Qatar má fajn apku), ale nemusíte - stejně vám nedají dopředu letenku, protože musíte ukázat na letišti vízum

 

Jak probíhá průchod pražským letištěm

Většinou je postup při průchodu letištěm stejný nebo dost podobný na všech mezinárodních letištích. Je potřeba projít odbavením (check-in = odevzdání velkého zavazadla a získání letenky), pasovou kontrolou a tzv. “security” kontrolou neboli bezpečnostním prošacováním a rentgenem všeho, co máte na sobě či u sebe do letadla.

Následuje čekání na let buď v hale s obchůdky a občerstvením nebo přímo u vaší letové brány neboli “gate”, tzn. u vchodu k vašemu letadlu.

Security check

Pražské letiště se liší v jedné důležité věci - bezpečnostní kontrola “security check” probíhá až těsně u letové brány a ne hned po check-inu, jako tomu bývá běžně všude jinde.

Co je bezpečnostní kontrola? V podstatě detektor kovů, prošacování a rentgen všeho, co máte u sebe. Bezpečnostní kontrola je ten důležitý moment, kdy musíte vyndat ze svého příručáku větší elektroniku, tekutiny do 100ml dát do jednoho průhledného pytlíčku taky mimo batoh, sundat mohutné svršky a všechno, co na sobě máte kovového.

To je ta chvíle, kdy vám vezmou a vyhodí jakékoli tekutiny s objemem nad 100ml. K tomuto v Praze dochází až úplně nakonec, těsně před nástupem do letadla. Takže pražské letiště znamená velkou výhodu pro ty, kdo chtějí až do poslední chvíle sosat svoje vlastní nápoje. U většiny světových letišť je security hned na začátku, okamžitě po check-inu

Pár aspíkovských detailů navíc:

  • Jako první, když vlezete na letiště, musíte nejdřív najít svou check-in (odbavovací) přepážku, kde odevzdáváte velké zavazadlo a dostáváte letenku.

    Čísla přepážek pro svůj Qatar let najdete na veliké ceduli, kde jsou sepsané všechny odlety. Stačí tam najít čas a číslo svého letu a napravo bude napsáno, ke které přepážce jít.

    Celá řada přepážek bude označená společností Qatar. Bude tam stát i člověk, který vám poradí, kam přesně jít, když mu ukážete svůj rezervační email.

    U přepážky stačí jim předat svůj pas a vízum. Najdou si vše potřebné, možná se zeptají na zpáteční let. Zváží a označí velký kufr k odbavení (max 25kg nebo se platí nehorázné poplatky navíc). Někdy zváží i příruční zavazadlo (max 7kg). Když v něm máte trochu víc kil a řeknete, že to je voda a jídlo, co zkonzumujete před vstupem do letadla, pravděpodobně vás pustí bez poplatků navíc.

    POZOR - ve velkém kufru, co zde odbavujete, NESMÍ být zápalné věci a také nic, co má lithiové baterie (power banky, mobily atd). V příručním nesmíte mít nic násilného, zápalného a ani ostrého jako např. nůžky na nehty, takže ty hoďte do velkého kufru.

  • Pasovou kontrolu najdete hned za check-inovými přepážkami, když se vydáte směrem ke všem odletům.

    Pro držitele biometrického pasu (nové pasy s čipem) je to na pražském letišti velice jednoduché - jdete do skleněných průchodů napravo, kde naskenujete svůj pas a ono vás to vpustí do toho skleněného kumbálku a automaticky zkontroluje váš obličej na kameře. Píp a jdete dál, máte hotovo.

    Pokud nemáte biometrický pas, možná budete stát trochu frontu - místo skleněných kumbálků jdete k přepážce s pracovníkem letiště, který vám pas zkontroluje a pustí vás dál.

  • Na pražském letišti po pasové kontrole výjimečně nejste rovnou šacováni bezpečnostní kontrolou, ale vcházíte do otevřeného prostoru na nákupy, občerstvení nebo obyčejné čekání. Všude možně najdete všechny možné předražené produkty, suvenýry, jídlo a pití. Silně doporučuju šetřit a nic tu nekupovat.

    Najdete tu i dostatek toalet a u nich vždy taky pítka na pitnou vodu, takže když si nesete svou lahev, můžete si ji doplnit. Jinak si předraženou vodu můžete koupit v obchodech, restauracích anebo automatech.

    Bude dost času na to sníst si svou vlastní svačinku nebo si někde něco koupit.

    Během čekání v této hale je dobré se pomalu přesouvat ke své letové bráně. Číslo brány opět zjistíte na visacích cedulích, ale možná bude i vytištěno na letence. Je dobré být u brány cca hodinu před odletem, tehdy přibližně začíná bezpečnostní kontrola a vstup k bráně se otvírá.

  • Cca hodinu před odletem se otevře letová brána a začne probíhat “security check” = bezpečností kontrola osob a příručních zavazadel

    Stačí se seřadit před bránou do fronty a projít touto kontrolou.

    Když čekáte, už si ze sebe můžete sundat všechno kovové a vyprázdnit kapsy. Vše budete dávat do táců ke kontrole.

    Je fajn mít taky předpřipravené všechny tekutiny, gely a krémy v pytlíku zvlášť (vše musí být v obalech MAX 100ml a dohromady v jednom průhledném pytlíku MAX 1l).

    Taky se z příručních zavazadel vyndavají všechny notebooky, čtečky, mobily a další velká elektronika. Nabíječky, sluchátka a malou elektroniku netřeba vyndavat.

    Všechny tyto drobnosti naskládáte do plastových táců, co jsou tam připravené, a postupně je dáváte na pás, co projíždí rentgenem. Na stejný pás dáte samotné příruční zavazadlo a případně i větší svršky (bundy, hutnější mikiny).

    Sami pak projdete rámem, až vás k tomu vyzvou, a pak si zase všechny věci poskládáte na sebe a do zavazadla. Občas namátkou vás vezmou stranou, aby udělali chemický test - následujte jejich instrukce a po chvilce vás zase pustí.

  • Po bezpečnostní kontrole čekáte už v izolované hale u letové brány. Postupně začnou vyvolávat skupiny cestujících ke vstupu do letadla - začínají vždy u business class a dalších prioritních cestujících a potom tepre vyvolávají skupiny běžných cestujících. Skupinu máte napsanou na letence - začínají logicky odzadu.

    Ke vstupu ještě jednou zkontrolují letenku a pas.

 

Let PRG > DOH

Jako první absolvujete ten nejdelší, ale i nejpohodlnější let. Je dost možné, že letadlo nebude úplně plné a vzadu u záchodů najdete úplně prázdné trojsedačky. Pokud se tak stane, doporučuji vám ihned se tam přemístit a trojsedačku si zabrat. Můžete se pak během letu v pohodě natáhnout a dadnout si.

  • První část mezinárodního letu je nejdelší a trvá někdy 5,5-6 hodin, někdy více. Letadlo bude taky ze všech největší, nejpohodlnější, nejluxusnější, takže si to pořádně užijte.

  • Na sedačce budete mít od Qataru připravený polštářek a dečku na přikrytí a také sluchátka na letovou zábavu - můžete si je zapojit do sedačky před vámi a užívat si haldy různých filmů, pořadů, hudby a myslím že i her (nezkoušela jsem). Většina obsahu bude v angličtině.

  • Během vzlétání a přistávání musí být všechna elektronika v letadlovém režimu, nesmí se tedy používat signál na hovory a sms, ale ani data, wifi apod. Bluetooth ale používat možné je, pokud budete poslouchat svoje vlastní zařízení a máte bluetooth sluchátka.

  • Záchody jsou dost velké a fajnové, udržují je v čistotě. Můžete je využívat kdykoli krom vzlétání, přistávání a případných silných turbulencí, kdy svítí ikonka “zapněte si pás”. Tzn že když se letadlo zaplňuje lidmi a stojí na zemi, klidně si můžete ještě dojít odskočit.

    Já osobně doporučuju během letu co nejvíc pít, a tím pádem i co nejvíc chodit na záchod. Jednak se udržíte v hydratovaném stavu a jednak se donutíte párkrát po letadle projít a protáhnout.

  • Qatar je luxus aerolinka a kdykoli můžete jakoukoli letušku požádat o vodu nebo jiný nealko nápoj. Já si vozím svou lahev a vždycky si ji od nich nechávám doplňovat. K tomu budou samozřejmě i jednou za čas letušky klasicky projíždět uličku s vozíkem a nabízet nápoje. V rámci letenky si můžete dát jakékoli studené či teplé nealko a myslím i víno či pivo, ale já vždy lítám jen na vodě a horké vodě, takže nemám na sobě ověřeno.

  • V rámci tohoto letu obdržíte i jedno jídlo - já si vždy předobjednávám v aplikaci “fruit platter”, protože čerstvé ovoce je jediná varianta, kde nejsou konzervanty, ohřívání mikrovlnkou atd. Moje citlivé trávení letadlovou stravu totiž běžně nezvládá. Pokud vaše bříško zvládá, myslím, že si u Qataru pochutnáte.

 

Letiště DOHA

Po příletu na letiště DOHA vystoupíte z letadla a následujete ceduli “TRANSFERS” nebo “INTERNATIONAL TRANSFERS” (přestupy, mezinárodní přestupy), protože z letiště neodcházíte, ale přestupujete na jiný let.

Bezpečnostní kontrola

V podstatě hned záhy se dostanete rovnou k SECURITY CHECK, tedy k další bezpečnostní kontrole, kde absolvujete stejný proces jako obvykle (totéž, co jste už zažili na letišti v Praze - vyndat všechny tekutiny a gely do jednoho pytlíčku ven z tašky, vyndat všechnu větší elektroniku, sundat ze sebe vše kovové a projít detektorem).

  • TIP: I tady v Doze jsem měla tu zkušenost, že plastové lahvičky s vodou z letadla neprošly, ale když jsem měla kus vody ve své kovové lahvi, nikdo to neřešil. Maximálně se stane, že vás donutí to vypít.

  • TIP 2: v Doze po výstupu z letadla je u této kontroly VŽDYCKY z nějakého důvodu vedro. Asi tam mají klimatizace nastavené na vyšší teplotu než má Qatar v letadle. Takže přehřívači, počítejte s tím, moc se nenabalujte a mějte po ruce sprej s květovou vodou.

 

Obří nákupní hala v Doze

Jakmile máte za sebou bezpečnostní kontrolu, sjedete eskalátorem dolů do velké haly s obchody a restauracemi (viz obrázek výše 👆 s obřím žlutým plyšákem a obřím nápisem CDE).

Přes tuto halu se budete nakonec potřebovat dostat ke své letové bráně (což bude s největší pravděpodobností něco jako C33 nebo C38). Dostat se k těmto branám s písmenem C vám z této haly může trvat něco kolem 20 min (15 když si pospíšíte a pojedete vláčkem, 25 když pojedete vláčkem, ale budete bloudit :), a více jako např. 30-35 min když se rozhodnete si to odšlapat pomalu pěšky).

Než se vydáte ke své bráně, zkontrolujte, kolik máte času a jak moc velký máte hlad.

Pokud máte HODNĚ času a VELKÝ hlad, nejdřív se v této obří hale zastavte na něco dobrého. V hale C pak budou taky další stánky s jídlem, ale tady najdete něco speciálního.

Osobně doporučuju vyhledat uprostřed haly HARRODS TEA SHOP, vyčkat si případnou frontu, nechat se usadit a dát si tam něco dobrého. Je to moc fajn restaurace, kde vše připravují čerstvě a kvalitně, tedy žádné polotovary a smažený junk food, ale skutečné jídlo. Já si tam dala sázená vejce na anglickém “muffinu” a restovaný chřest (viz obrázek níže 👇). Mňam. Byli i ochotní mi jídlo upravit, aby v něm nebylo koření, česnek atd.

Počítejte ale s tím, že to třeba 40-60 min zabere, mívají narváno. A trochu draho, ale stojí to za to se před dalším letem posilnit.

 
 

Přestup k letové bráně C

Abyste se dostali ke své letové bráně (nejspíš něco jako C33 nebo C38 - přesné číslo vám napíšou na odletových cedulích DEPARTURES, které v hale potkáte na mnoha místech - stačí najít číslo svého letu do Delhi a u něj číslo gate).

V první galerii níže 👇 si můžete prohlédnout, jak se dostanete na přestup k branám C pomocí spěšného vláčku. Jednotlivé kroky popíšu v bodech a odkážu v nich na jednotlivé obrázky.

  • Když se trochu rozhlédnete v obří hale, zjistíte, že ta obrovská žlutá písmena vám jasně ukazují směr k jednotlivým letovým branám. Pustíte se tedy koridorem, nad kterým svítí veliké “CDE”.

  • V Doze je to docela štreka mezi touhle velkou halou a další halou s letovými branami C. Proto mezi těmito dvěma místy každé dvě minuty přejíždí mega RYCHLÝ a mega TICHÝ vláček, který vám celou cestu zkrátí z 20 a více asi tak na 5 minut.

    • TIP: Pokud vláček využít nechcete a chcete se FAKT DLOUZE projít, stačí, když budete koridorem pokračovat stále dál, až narazíte na brány C. Hodně se projdete a nad hlavami “neuslyšíte”, jak tam sviští ten tichý vláček - je možné, že brzy začnete litovat, že jste do něj nenastoupili :)

    Pokud se chcete radši svézt vláčkem, hned na začátku koridoru CDE následujte cedulku CDE gates (s ikonkou vláčku) směrem po eskalátoru nahoru - vláček totiž jezdí v tomtéž koridoru, ale na vyvýšených kolejnicích o patro výše. Cedulku vidíte na druhé fotce v galerii níže 👇

  • Jakmile vyjedete eskalátorem nahoru, bude vám to připomínat stanici metra - na obou stranách budou přijíždět a odjíždět vláčky.

    Nenechte se zmást, je úplně jedno, na kterou stranu natoupíte. Všechny tyto vláčky jezdí JEN SEM A TAM a POUZE JEDNU STANICI - mezi touto halou a halou C. Takže je jedno jestli nastoupíte vlevo nebo vpravo - nastupte do prvního, co přijede, a je to.

    Jak vypadají prosklené dveře, kterými do vláčku nastoupíte, vidíte na třetí fotce v galerii níže 👇 - cedulka říká “train to C gates” neboli vláček k branám C, což přesně chcete.

Jakmile se dostanete do haly C (ať už pomocí vláčku nebo dlouhé procházky), stačí už jen najít svou letovou bránu. V další galerii níže 👇 si prohlédněte, jak hala vypadá a jak krásně jsou všechna čísla letových bran označena šipkami, takže víte, kudy se máte vydat.

Na první fotce vidíte, jak to vypadá, když vystoupíte z vláčku. Jste na vyvýšené plošině vláčku, takže následujete cedulku CDE směrem dolů po eskalátorech nebo schodech, a tak se dostanete do haly C.

Halu C vidíte na druhém a třetím obrázku 👇. Všude jsou šipky k jednotlivým číslům letových bran. Kdybyste náhodou rozmezí čísel se svou letovou bránou nikde neviděli, stačí se zeptat KOHOKOLI, kdo má na sobě letištní uniformu, a oni vás navedou.

Jakmile se blížíte ke své letové bráně, je možné, že uvidíte šipky či cedulky s nápisem “QUIET ROOM”. Tento “tichý pokoj” vidíte na poslední fotce 👇 - je to prostor, který je odhlučněný od zbytku letiště, a kde najdete pohodlná lehátka. Většinou je hodně z nich zabraných, ale můžete se rozplácnout na zemi a vyčkávat, až někdo pokoj opustí :) a alespoň si užívat ticha a klidu. I tady v tichém pokoji ovšem uslyšíte neustálá hlášení ohledně toho, který let zrovna naloďuje u které brány. Takže se tu v podstatě můžete schovat až do chvíle, kdy vyhlásí číslo vašeho letu a vaši bránu.

TIP: Naplánujte si to tak, abyste u své letové brány byli 1 hodinu před časem svého odletu.

Přestup v Doze bývá dlouhý a je tam dost času na jídlo i odpočinek. Pokud jste tento čas nestrávili v restauracích v obří příletové hale, ale čekáte třeba hodinu, dvě nebo víc přímo v hale C poblíž své letové brány nebo třeba v tichém pokoji, vězte, že “boarding” neboli naloďování na vaše letadlo NEZAČNE dřív než hodinu před časem odletu. Takže klidně můžete zavřít oči, nastavit si budíka, odpočívat, a začít dávat pozor až hodinu před odletem.

 

Let DOH > DEL

Jakmile jste v letadle směr Delhi, tak už si můžete totálně odfrknout, protože přestup je za vámi :)

K tomuto letu není potřeba nic moc dalšího dodávat, jen je fajn vědět, že je KRATŠÍ než let z Prahy do Dohy, letadlo je MENŠÍ a o něco méně luxusní, ale i tak dostanete klasicky mikrovlnkové letadlové papu, neomezeně nealko nápojů a taky televizku s filmy v angličtině, pokud chcete využít zábavu.

Teď už ale vaše tělo má hlubokou noc, takže silně doporučuju zavřít oči, ucpat uši a poklimbávat, co to jen jde. V Delhi určitě využijete odpočaté tělo i mysl.

 

Přílet v DELHI

Tady nastává nejdůležitější část cesty - přílet v Delhi, imigrace s ověřením víza a vyzvednutí zavazadel. Takže se na to pojďme podívat bod po bodu - opět najdete níže obrázky, co ilustrují popis jednotlivých bodů 👇

Pamatujte, že teď už vás nikdo nebude kontrolovat, co se osobních věcí a příručních zavazadel týče - SECURITY check se dělá pouze PŘED nástupem do letadel. Po příletu do Delhi jde hlavně o kontrolu pasu a víza.

  • Po výstupu z letadka jděte za davem směr podle cedulek na EXIT / BAGGAGE CLAIM (východ, vyzvedávání zavazadel).

    V jednu chvíli uvidíte, jak se spousta lidí (ne místních Indů, co přijeli domů, ale mezinárodních cestovatelů) zastaví u dlouhého pultu a začne vyplňovat malé papírky. To musíte udělat taky :)

    Papírky k vyplnění najdete přímo uprostřed toho dlouhého pultu. Je to takový info papírek, který budete odevzdávat u imigrační přepážky. Vyplňte v něm svoje údaje (jméno, pas apod), údaje o příletu (číslo letu, datum) a taky kontakt (adresu v Bhagsu a telefon). Telefon můžete vyplnit český s předvolbou +420. Indickou adresu zadejte tak, jak si ji ještě párkrát potvrdíme: UPPER BHAGSU, DHARAMSHALA, 176219.

    Vyplněný papírek si vezměte s sebou a pokračujte do imigrační haly. Ke kterým přepážkám jít je velice snadné - mrkněte na 1. brázek v galerii níže 👇 - jdete do části haly, která se jmenuje ZONE 2 (E-VISA).

    Jednak to vidíte na cedulích, ale taky vás tam dovede pruh stejné barvy přímo na zemi.

  • Na druhém obrázu v galerii níže 👇 vidíte přepážky, ke kterým půjdete. Jsou označené nápisem “Foreign passport / E-visa”.

    Jakmile si vystojíte frontu, budete komunikovat chvilku s tamním úředníkem. Jděte prosím po dvojicích nebo trojicích tak, aby aspoň 1 z vás vždy mluvil anglicky.

    U přepážky odevzdáte svůj pas, vytištěné vízum a vyplněný papírek. Občas po mě chtěli i letenku.

    Pán u přepážky se vás možná zeptá, kam jedete, na jak dlouho a proč - stačí říct, že jste ve skupině a jedete “for a 1-month yoga trip to Dharamshala”.

    Jelikož máte všichni zpáteční letenky, nehrozí, že by vás nepustili, ale budou spokojení, že jedete do Indie utrácet peníze :)

    Pán po vás bude chtít naskenovat otisky prstů. Vždycky vám ukáže který prst a vy ho přiložíte na zelenou čtečku. Jelikož jedete poprvé, budou skenovat všechno. Příště už to bude vždy jen pro kontrolu palec nebo ukazováček.

  • Jakmile vás milý pán u přepážky pustí dál, jdete opět za davem směr EXIT / BAGGAGE CLAIM.

    Přijdete do velké haly, kde jsou pásy se zavazadly. Na ceduli uprostřed si najdete číslo svého letu a podle toho číslo pásu, kam vám přijedou zavazadla.

    Počkáte si, čapnete to svoje a jdete směrem EXIT. Tímto máte hotovo a potřebujete se už jen vymotat z letiště směrem k Uberu.

  • Jakmile vylezete ze zavazadlové haly ven do příletové haly, poznáte to podle haldy Indů, co tam u zábradlí budou čekat s cedulkami a vyvolávat “Taxi? Taxi? Taxi, madam?”

    Prosím všechny je zarytě IGNORUJTE, nijak jim neodpovídejte (i když se vás budou držet a pořád na vás mluvit - prostě jděte dál), držte se pohromadě a následujte Katku :) budu s ní ve spojení a nasměruju ji a vás ven k parkovišti.

    V podstatě stačí vylézt úplně ven na ulici a podívat se kolem sebe na sloupy a cedule. Najdete na nich ŽLUTÉ nápisy, které budou směřovat k různým věcem. To, co hledáte, je PARKING, CAR PARK nebo APP BASED TAXI - hledáte totiž parkoviště, kde vás bude nabírat Uber.

    Budete muset přejít přes prostřední přechod jakoby k metru, ale pak se dáte doprava podél silnice a budete stále následovat cedule k parkovišti (nebo symboly na zemi viz třetí foto 👇)

    Třetí foto vám vyloženě už ukazuje, jak vypadá to samotné parkoviště. Přejdete přímo do něj a počkáte na stanovišti pro Uber - viz foto 4 s nápisem “Boarding point”.

  • Kačka bude ve spojení s vaší ubytovatelkou jménem Herleen. Ta vám objedná Uber a pošle vám číslo SPZ přímo toho auta, co vás bude vyzvedávat, a PIN, kterým si ho ještě po jeho příjezdu ověříte. Bude s řidičem v kontaktu a zajistí, že vás na tomto místě najde a nabere a převeze na její ubytko.

    Uber převodem uhradíme přímo Herleen, až budeme platit za celé Airbnb, a na konci to rozpočítáme.

    Cesta na ubytko bude trvat jen cca 20 min. Až tam dorazíte, Herleen zajistí někoho, kdo vám pomůže s kufry, protože pokoje jsou ve 3. a 4. patře.

    Hurá, první část cesty hotovo!

 

Odlet z DELHI

Na ubytku

Na ubytku strávíte pár zasloužených hodin odpočinku a můžete si něco dobrého uvařit, nebo pomocí Herleen objednat z blízkých restaurací. Ubytko má silnou Wi-fi, takže už budete všichni moct být online. Využijte tento čas hlavně k odpočinku, sprše a nabrání sil.

Herleen vám pomůže zavolat Ubera i na cestu zpět na letiště - tentokrát pojedete na TERMINÁL 1D (kdyby se náhodou taxikář ujišťoval). Budete vyrážet brzy ráno tak, abyste na letišti byli cca 2 hodiny před odletem. Pak bude na všechno dost času a vše proběhne v klídku.

 

POZOR!

Během odpočívání na ubytku, kde je Wi-fi, se všichni přesvědčte, že máte buď vytištěnou verzi anebo digitální verzi dokladu o koupi vnitrostátní letenky s Indigem. Tento doklad vám poslali od Indiga na mail hned po koupi letenek.

Pokud máte digitální verzi pouze na mailu, stáhněte si ji do mobilu, ať to máte přístupné i offline. Na dokladu je čárový kód, který budou skenovat při vstupu na vnitrostátní terminál - bez toho vás dovnitř nepustí!

 

Vnitrostátní terminál

Lety do Dharamshaly odlétají z úplně jiného terminálu, než na který jste přiletěli - přiletěli jste na mezinárodní terminál 3 a odjíždíte z vnitrostátního terminálu 1D. Takže taxík vás ráno vyhodí na jiném, menším letišti.

Budete procházet podobným postupem, jako když jste vlézali do letiště v Praze, nebo na jakékoli jiné letiště - musíte si najít na ceduli svůj let, jít k check-in přepážce, tam jim dát zavazadla, dostat letenku, projít bezpečnostní kontrolou a pak vyčkat v hale s jídlem nebo rovnou jít ke své letové bráně.

 
  • POZOR 1 - check-in přepážky se ZAVÍRAJÍ hodinu před odletem, takže do té doby tam nutně musíte svoje zavazadla dostat. A letové brány se zavírají cca 20min před odletem, takže do té doby tam nutně musíte být a nastoupit do autobusíku, co vás odveze k letadlu :)

  • POZOR 2 - u bezpečnostní kontroly si pořádně hlídejte svoje cennosti, alespoň pohledem, jak jen můžete. Pas a letenku mějte VŽDY při sobě, nenechávejte je na tácu. Indická letiště jsou slavná různými ztrátami a krádežemi, takže prosím dbejte o to, abyste měli své tácy na dohled, případně si pomozte ve skupině navzájem.

  • TIP - na vnitrostátním terminálu mi VŽDYCKY prošlo, že jsem měla úplně plnou svou kovovou láhev na vodu i termo hrnek s čajem. Můžete si tedy na ubytku nalít zásoby a vzít si je s sebou,

Detailnější postup v bodech 👇

 
  • Na terminálu 1D je celkem snadné se orientovat. Uvidíte, že je to podlouhlý terminál s asi tak 6 vstupy - můžete vejít jakýmkoli z nich kromě těch úplně krajních. Takže se projděte podél a najděte si, kde není moc fronta. Chytré cedule nad vašimi hlavami vám dokonce ukazují, u kterého vlezu to bude trvat kolik minut :)

    Některé vlezy budou možná takové speciální - jen pro určité VIP jedince. To poznáte, protože budou označené, nebo protože vás k nim nepustí a pošlou vás jinam :)

    U vchodu do letiště budou kontrolovat váš pas a doklad o koupi letenky od Indigo, který můžete mít vytištěný, anebo ukázat přímo na mobilu třeba z emailu, kam vám to Indigo poslalo.

  • Jakmile se dostanete dovnitř do haly, hledáte opět velkou ceduli a na ní svoje číslo letu, abyste věděli, ke kterým check-in přepážkám jít. Tady na tom terminálu jsou označeny ne čísly, ale písmeny. Nad přepážkami opět bude svítit značka Indigo, takže to neminete.

    U přepážky opět odevzdáte pas a zavazadlo a dostanete letenku. Budou se zase přesvědčovat, že v zavazadle nejsou žádné zbraně, výbušnosti a ani lithiové baterie (mobily, power banky atd).

  • S letenkou přejdete dál k bezpečnostní kontrole. Tady to probíhá trochu jinak než na evropských letištích.

    • Nejdřív se u skeneru letenkou propípnete dovnitř, vystojíte si frontu, opět vám tu letenku někdo zkontroluje a pošle vás k jednomu z bezpečnostních pásů. Tady platí vše stejně jako na pražském letišti - vyndejte tedy elektroniku a tekutiny z batohu a vyprázdněte si kapsy, sundejte svršky a cokoli kovového, šperky atd.

    • Následný průchod detektorem a k tomu ještě osobní prohledání je ROZDĚLENÉ na frontu pro MUŽE a pro ŽENY - takže se zařaďte dle svého pohlaví (male pro muže, female pro ženy). Ženy jsou kontrolované ženou v zakryté budce.

    POZOR - nenechávejte na tácu pas a letenku, to si s sebou vezměte na osobní kontrolu.

    Zároveň opravdu dbejte na své cennosti a hlídejte je alespoň z dálky pohledem i pro ty, kdo jsou zrovna v budce. Je fajn mobily a cennosti nenechat jen tak otevřeně válet na tácu, ale třeba je zahrabat do šátku apod. Už se mi jednou stalo, že mi tácek s cennostmi někdo sebral. Sice se brzy zase našel, ale tu stresující zkušenost bych vám nepřála, takže si svůj cenný tácek hodně pohledem hlídejte.

  • Jakmile projdete bezpečnostní kontrolou, už si můžete TOTÁLNĚ odfrknout. Vezměte si svoje osobní věci a pokračujte dál podle cedulí směrem k letovým branám.

    Když jsem naposled letěla, letiště přestavovali, takže nemůžu nabídnout úplně aktuální foto galerii, ale je to letiště malé a podle cedulí opět budete vědět, ke které bráně se potřebujete dostat a jak.

    U své letové brány buďte opět tu 1 hodinu před odletem. Do té doby můžete v klidu někde odpočívat, nebo popíjet či zobat něco u předražených junk foodových stánků :)

 

Let DEL > DHM

Jakmile projdete letovou bránou a autobusík vás doveze k letadlu, pravděpodobně uvidíte podobné letadlo jako tady na obrázku 👆 - vrtulové.

Neděste se, absolutně všechny Spice Jet, Indigo i jiné vnitrostátní aerolinky v Asii tato letadla využívají na denní bázi. Nicméně bude to možná trochu hučivější a klepavější zážitek než cesta klasickými mezinárodními letadly, tak je dobré s tím počítat :)

O tomto letu netřeba nic moc povídat, protože je velice krátký, stihnou vám akorát tak nabídnout pití a jídlo k zakoupení a hned se zase přistává.

Pokud máte dražští variantu letenek s jídlem, máte jídlo i nápoje v ceně. Vodu mají v ceně všichni bez ohledu na typ letenky. Ale pokud máte tu levnější variantu (a jen jste si třeba dokupovali zavazadlo navíc), tak krom vody si musíte všechno ostatní platit.

 

Letiště DHARAMSHALA

Po hodince a půl začnete na levé straně letadla vidět ohromné zasněžené Himálaje. Chvilku se ukážou i napravo. Při slunečném počasí jsou to opravdu skvostné záběry.

A pak přistanete v Dharamshale - na NEJKRÁSNĚJŠÍM letišti na světě (alespoň z mé dosavadní zkušenosti :) ). Z letadla vás vyklopí přímo na přistávací plochu, odkud naprosto svobodně přejdete do miniaturního letiště.

V tuto chvíli se NUTNĚ musíte otočit a podívat se na tu nádheru za vámi. Případně vyfotit, jako to budou dělat všichni okolo, a jako to ostatně vždycky dělám já 😁 viz 👆.

Tady už vás nikdo s ničím kontrolovat ani prudit nebude :) vejdete dovnitř, můžete si odskočit (doporučuju, protože cesta taxíkem bude kroutivá, hopsavá a ještě zabere tak 40min), čapnete si svoje zavazadlo (z jediného pásu, co tam je) a vylezete ven.

Venku na vás budu čekat já a taxíky :)

 

POZOR - pokud potřebujete čůrat nebo si naplnit láhev s vodou, udělejte to PŘEDTÍM, než vylezete ven. Jakmile jste venku, zpátky dovnitř už vás nepustí.

 

Taxíkem do Bhagsu

Cesta bude trvat cca 40-50min a nejdřív bude naprosto pohodová a časem se změní v nehorázné serpentiny, uzoučké silničky a strmé kopce. Bude to drncat, troubit, řádně vás to proklepe, a tohle celé budete nejspíš absolvovat bez bezpečnostního pásu a bez opěrátka na hlavu.

Takové jsou indické taxíky. Pokud chytnete nějaký novější, kde jedno z toho či obojí najdete, vzdejte díky. Každopádně není třeba se ničeho bát. Všichni řidiči jsou zvyklí tudy jezdit a vědí, co dělají. Dělají to jen trochu jinak než my v Evropě :)

Po cestě si budete moct užít ty samé úchvatné výhledy jako na letišti, jen k nim budete blíž a blíž. Můžete se snažit fotit, ale věřte, že z toho většinou vůbec nic není, takže si to spíš vychutnejte plnými doušky svýma vlastníma očima.

Jakmile dorazíme do Bhagsu, okamžitě dostanete možnost se napít filtrované vody nebo džusu a hned si půjdete odpočinout na ubytko 🧡

 

Tím náš vyčerpávající popis cesty končí. Pokud jste došli až sem, klobouk dolů a všechna čest :) Přeju každému z vás mnoho zdaru, laskavosti a trpělivosti a těším se, až vás v Dharamshale uvítám 🧡

 
 
Next
Next

Kalpany a jak na ně