Jak jsem se protancovala k józe a ájurvédě

Tohle je příběh o nezdravé, nespokojené holce, co už nemohla dál, a tak se zastavila, vybrala si nový směr a postavila si pro sebe úplně novou cestu, aby se dostala k rovnováze a spokojenosti.

Představ si, jak jí je 15 a pořád si na něco stěžuje. Kromě akné trpí pravidelně na nadváhu, ekzém, migrény se zvracením, bolesti zad, křečové žíly, úzkosti, deprese… a brzy by ji dost jistě čekala i cukrovka.

To jsem byla já.

 
 

Naštěstí jsem to zarazila.

Začalo to asi tou první taneční lekcí, co jsem navštívila v roce 2010. Začala jsem aktivně tancovat, chodit na tréninky, cestovat do Německa a do Londýna za tanečním vzděláním. Po nějaké době následovala cesta do LA, kde jsem jen tak náhodně zašla na jógu pro tanečníky.

Lekci vedla úžasná bytost jménem Marja Lankinen. Její lekce mě přivedly ke každodenní praxi jógy, ta pak k rostlinné stravě a k tomu, abych se nadšeně a bez keců zbavila nespočtu nezdravých zvyků. Do LA jsem se pak ještě několikrát vrátila - nejen kvůli tanci, ale hlavně i na svůj první lektorský trénink v roce 2017.

Ach, LA.

Každý několikaměsíční výlet do LA byl ohromným milníkem na mojí cestě k sobě.
Někdy jsem víc tancovala, jindy víc jógovala a studovala, ale vždycky mě to neskutečně posouvalo a pomáhalo odkrýt, kdo skutečně jsem a co je pro mě důležité. Odtamtud to byl už jen krůček do Indie a k dalším zásadním milníkům.

 
 

A teď? Nikdy v životě jsem nebyla zdravější.

Mám za sebou už pěknou řádku studijních cest do LA, Indie a Anglie, léta praxe v pozici jógové lektorky, ájurvédské terapeutky a nově i zkušenost z vyučování jógových lektorů na Mallorce. Ale hlavně mám za sebou ohromný kus práce na poli sebepoznání, vědomého žití a porozumění tomu, co mi rovnováhu přináší a co mi ji narušuje. Nikdy jsem nebyla víc sama sebou a ani jsem tolik nerozuměla tomu, co se mi v těle děje. Nikdy jsem nebyla takhle srovnaná s tím, co život přináší. Samozřejmě nic není perfektní, ale konečně se o něco takového už ani nesnažím. Jestli se vůbec o něco snažím, tak o to být upřímná a sama sebou. To je úleva!

Nebyl to zázrak. Byla to volba.

Ano, jóga a ájurvéda mi na mé cestě neskutečně pomohly. Ale obojí by mi bylo úplně k ničemu, kdybych se ke změně sama nerozhodla a neodhodlala.

Jestli v životě toužíš po rovnováze a zdraví, tohle si zapamatuj: to jediné, co tě drží zpátky, jsi ty sám / sama. Nikdo jiný. Nic jiného. Tvoje mysl a tvoje každodenní činnosti mají moc tě vyléčit, anebo ti ublížit. Tvořit, anebo ničit. A jsi to TY, kdo o tom rozhoduje - ať už vědomě, nebo ne.

Proto je celostní terapie tak mocná. Nemůžou za to kouzelné hůlky ani zázračné pilulky. Nic se neděje samo a nic se nevyřeší za týden nebo za měsíc. Jen nám to dává možnost volby. Můžeš se rozhodnout, že převezmeš zodpovědnost za svoje zdraví a za to, co se ti děje. Jedině tehdy bude skutečná změna možná.

Jsem tu.

Jestli po tomhle rozhodnutí toužíš a máš pocit, že by se ti hodila pomocná ruka, stačí kliknout.

 
 
Previous
Previous

Barefoot: Žij naboso!

Next
Next

Shanka Prakshalana: kolikrát běžíš na záchod, tolikrát jsi jogínem